Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 13686

Bardzo sycąca zapiekanka. Można użyć różnych rodzajów makaronów, wtedy spodoba się też dzieciom.

Składniki

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 szklanki makaronu świderki
  • mała cukinia
  • mały brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g słodkiej śmietany
  • 100 g serka topionego
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron al dente. Umyć i wydrążyć cukinię i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć delikatnie z dwóch stron na łyżce masła. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Uwaga - nie przegotować brokuła!
    Kurczaka pokroić w kostkę lub języczki przyprawić i ugotować na parze przez 20 minut.

  2. Śmietankę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podgrzać w rondelku. Do ciepłej śmietanki skruszyć serek topiony i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Mieszać od czasu do czasu. Doprawić pieprzem.

    Na dole naczynia żaroodpornego nakładać warstwę makaronu, na to pieczarki, cukinię, kurczaka i brokuła. Polać sosem śmietanowo-serowym.

    Piec w piekarniku 190 stopni przez 15 minut aż do zrumienienia. W zależności od rodzaju piekarnika czas może się wydłużyć lub skrócić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń