Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu

Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 12

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu"

Składniki

  • 30 dag kaszy gryczanej
  • ok. 30 dag twarogu
  • ok. 10 dag pora
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag śmietany 12 proc
  • 4 łyżki keczupu łagodnego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz czarny i kolorowy świeżo mielony
  • koperek suszony
  • tłuszcz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotuję kaszę. Gdy przestygnie, mieszam ją z rozkruszonym twarogiem, solą i pieprzem. Połowę kaszy przekładam do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.

  2. Śmietanę łączę z keczupem. Słonecznik prażę na patelni. Cebulę kroję w kostkę, smażę. Por kroję w krążki, dodaję do cebuli, chwilę smażę. Dodaję sól, koperek i posiekany czosnek. Kaszę polewam śmietaną z keczupem, rozkładam na niej por z cebulą i znów warstwy kaszy i sosu. Wierzch posypuję żółtym serem i słonecznikiem. Zapiekam w temp. 180oC ok. 25 min.

  3. 50 min • Porcja 155 kcal • Przepis na 5 porcji.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń