Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z kiełbasą"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 647
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 220
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki i blanszować w lekko osolonym wrzątku ok. 8-10 minut.
Przygotować zasmażkę z masła i mąki (nie rumienić!). Zagotować mleko i zagęścić gotową zasmażką. Doprawić, na koniec dodać tarty ser (nie doprowadzać do wrzenia).
Formę do zapiekania wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ziemniaki wymieszać z sosem, wyłożyć do wysmarowanej formy.
Na ziemniakach ułożyć pokrojone w plasterki pory i kiełbasę. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 30 minut.
ok. 55 minut
To danie to idealna propozycja na obiad. Do ziemniaków warto dodać zeszkloną cebulkę i drobno pokrojony wędzony boczek.Źródło: Twoje Imperium