Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z łososiem i porem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
70 minut • Porcja ok. 300 kcal • Koszt porcji ok. 7,50 zł • Przepis dla 4 osób
Z łososia usuń skórę, wyjmij ości i lekko oprósz go solą. Do garnka wlej mleko, włóż łososia, zagotuj. Wyjmij rybę z mleka i pokrój na mniejsze kawałki. Mleko zachowaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Włóż je do posolonego wrzątku i na małym ogniu obgotuj je około 3 minut. Odcedź.
Pory oczyść, opłucz, odetnij tylko ciemnozielone, twarde części i pokrój w plasterki. Przez kilka minut podsmaż je na rozgrzanym maśle, wsyp mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Na dno wysmarowanej masłem formy wyłóż łososia, zalej sosem z porami, a na wierzchu poukładaj plasterki ziemniaków na zakładkę. Posmaruj je roztopionym masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ziemniaki się zrumienią – około 40 minut.Źródło: Kobieta i życie