Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka z kaszy, z mięsem mielonym i marchewką. To świetny pomysł na codzienny obiad, zapiekanka jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 306
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1431
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 425
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1129
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 306
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1431
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 425
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1129
Składniki
Kaszę gryczaną ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju pomidorami i zeszklić na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie rumiana, dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać marchewkę oraz pomidory z puszki, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przecierem pomidorowym.
Chwilę smażyć. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć na nie naszą zapiekankę.
Całość pieczemy w 180 stopniach około 25 minut, na ostatnie 5 minut, przy włączonym termoobiegu, na wierzch zapiekanki można położyć kawałki sera i zapiec.