Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka z kaszy, z mięsem mielonym i marchewką. To świetny pomysł na codzienny obiad, zapiekanka jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1110
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 447
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1110
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 447
Składniki
Kaszę gryczaną ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju pomidorami i zeszklić na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie rumiana, dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać marchewkę oraz pomidory z puszki, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przecierem pomidorowym.
Chwilę smażyć. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć na nie naszą zapiekankę.
Całość pieczemy w 180 stopniach około 25 minut, na ostatnie 5 minut, przy włączonym termoobiegu, na wierzch zapiekanki można położyć kawałki sera i zapiec.