Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym i warzywami. Łatwa do przygotowania. Idealna na obiad lub kolacje
Garnek, patelnia, łyżka drewniana, łyżeczka, naczynie żaroodporne, deska, nóż, tłuczek do ziemniaków
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
W czasie gdy ziemniaki sie gotują, kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, aż sie zeszkli. Dodajemy mięso i dalej smażymy, aż lekko zbrązowieje i ewentualna woda całkowicie odparuje
Gdy mięso sie podsmaży dodajemy warzywa i dalej wszytko gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Mieszamy i próbujemy. Jesli trzeba doprawiamy, aż będzie wyrazisty smak
Ugotowane ziemniaki, odcedzamy, przeciskamy przez prasę lub ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, pieprz i przyprawę do ziemniaków. Ja dodaje jeszcze garść sera żółtego ale ten krok nie jest konieczny...
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków. Na to dajemy mięso i drugą warstę ziemniaków. Posypujemy resztą sera, przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na 30-35 minut. 10 minut przed końcem zdejmujemy folie i zapiekamy dalej.