Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z porem i pieczarkami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13625
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1560
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15062
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6181
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13625
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1560
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15062
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6181
Składniki
25 minut • Porcja 110 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł • Przepis dla 4 osób
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Smaż je na oliwie na silnym ogniu, mieszając, około 3 minut.
Por dokładnie oczyść, opłucz i osusz. Pokrój go na kawałki o długości około 1,5-2 cm. Przesmaż go szybko na oliwie.
Pieczarki pokrojone na połówki również smaż kilka minut na bardzo dużym ogniu (żeby nie wyciekł z nich sok).
Na dużą patelnię wyłóż ziemniaki, por i 1/3 pieczarek. Zalej wszystko roztrzepanymi jajkami z solą, pieprzem i gałką. Smaż kilka minut na małym ogniu.
Wstaw patelnię do piekarnika na górną półkę i zapiekaj w 250°C, aż wierzch się zetnie (2-3 min). Jeśli masz patelnię z rączką przymocowaną na stałe, zapiekaj przy uchylonych drzwiczkach, rączkę wystawiając na zewnątrz.
Podawaj z resztą pieczarek i pomidorem.Źródło: Kobieta i życie