Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto robić zapiekanki z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Są one aktualnie tanie. Dodatek kurkumy zapewni im piękny kolor i smak. Polecam.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1781
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 195
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1781
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 78
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 176
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 195
Składniki
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli i płaską łyżeczką kurkumy. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Paprykę, pomidorki i cukinię umyć. Z papryki usunąć pestki i dowolnie pokroić. Pomidorki pokroić na połówki, a cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Następnie odcisnąć z niej sok. Na tarce zetrzeć również marchewki. Wszystkie warzywa dusić na oleju z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć na nie połowę odcedzonego ryżu. Na ryż połowę warzyw. Znów kolejna warstwa ryżu i kolejny raz warzywa. Na wierzch plasterki żółtego ryżu. Zapiekać w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20-25 minut. Danie podawać ciepłe posypane natką pietruszki.