Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto robić zapiekanki z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Są one aktualnie tanie. Dodatek kurkumy zapewni im piękny kolor i smak. Polecam.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli i płaską łyżeczką kurkumy. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Paprykę, pomidorki i cukinię umyć. Z papryki usunąć pestki i dowolnie pokroić. Pomidorki pokroić na połówki, a cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Następnie odcisnąć z niej sok. Na tarce zetrzeć również marchewki. Wszystkie warzywa dusić na oleju z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć na nie połowę odcedzonego ryżu. Na ryż połowę warzyw. Znów kolejna warstwa ryżu i kolejny raz warzywa. Na wierzch plasterki żółtego ryżu. Zapiekać w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20-25 minut. Danie podawać ciepłe posypane natką pietruszki.