Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z wołowiną i talarkami z polenty"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9898
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9898
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Składniki
Na talarki z polenty zagotuj mleko ze szklanką wody. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, mieszając. Pod koniec dodaj ser i oregano.
Do polenty dodaj purée z ziemniaków i mąkę, przypraw do smaku. Wymieszaj i zagnieć ciasto (2-3 minuty). Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm na podsypanej mąką desce i wstaw do lodówki na 60 minut.
Rozgrzej olej w rondlu. Posiekaj warzywa. Najpierw podsmaż cebulę (2 minuty), potem dodaj marchewkę, selera i czosnek. Smaż 2-3 minuty, po czym odłóż na bok i wyłóż na patelnię mięso. Dodaj wino i przecier. Zmniejsz ogień, przykryj, duś 45 minut. Na 15 minut przed końcem odkryj, dodaj podsmażone warzywa, fasolkę i oregano. Przypraw do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyjmij z lodówki polentę i wykrój z niej talarki. Ułóż je na wierzchu dania, tak aby zachodziły jeden na drugi. Wymieszaj śmietanę z serem, polej nią zapiekankę. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut.Źródło: Olivia