Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z ziemniakami i tuńczykiem"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 155
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 155
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, zalej wodą. Gotuj w mundurkach z do- datkiem soli do miękkości. Odlej, pozostaw do ostudzenia. Zimne ziemniaki obierz z łupin, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.
Do ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki oraz jedno całe jajko. Starannie wyrób masę, dopraw ją do smaku solą. Dno oraz boki tortownicy posmaruj masłem (lub wyłóż pergaminem). Nałóż masę ziemniaczaną, wyrównaj wierzch.
Paprykę opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ posiekaj. Tuńczyka osącz z zalewy, wymieszaj z papryką, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na masę.
Śmietankę zmiksuj z pozostałymi jajkami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zalej masę tuńczykową. Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz około 35 minut. Przed podaniem udekoruj koperkiem.Źródło: Świat kobiety