Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z 460. odcinka programu „Ewa Gotuje". Receptura na polsko-włoską lasagne, w której płaty makaronowe zastąpiono swojskimi ziemniakami.
Zdrowy napój z fermentowanej herbaty, wzmacniający odporność i usprawniający...
Odsłon: 6733
Klasyczna mizeria, znakomity dodatek do obiadu. Przepis pochodzi z 422 odcink...
Odsłon: 42617
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 73
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 65
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 97
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2910
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 140
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 73
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 65
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 97
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w prawie każdym domu. Przepis jest prost...
Odsłon: 2910
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 140
Składniki
Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również kartofle z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry.
Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. Dorzucić mielone mięso. Smażyć aż zbrązowieje.
Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Zrobić beszamel: na drugiej patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę. Zasmażyć. Wlać mleko. Doprawić solą i świeżo otartą gałką muszkatołową. Zetrzeć ser. Wymieszać.
Ziemniaki ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na kartofle dać połowę sosu pomidorowego. Nałożyć mniej niż połowę beszamelu. Ułożyć resztę ziemniaków. Na kartofle dać sos. Na wierzchu rozsmarować pozostały beszamel.
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Dania główne
Sznycel wiedeński
Dania główne
Rosół z kaczki
Dania główne
Pieczone kotlety z kurczaka z warzywami
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Niedawno pokazywałam indyjskie samosy, a dziś przedstawiam alu kofta, czyli k...
Odsłon: 20
Sznycel wiedeński
Sznycel wiedeński z cielęciny jest bardzo delikatny i soczysty. Najlepiej sma...
Odsłon: 3484