Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z 460. odcinka programu „Ewa Gotuje". Receptura na polsko-włoską lasagne, w której płaty makaronowe zastąpiono swojskimi ziemniakami.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1242
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1083
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2142
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1242
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1083
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2142
Składniki
Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również kartofle z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry.
Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. Dorzucić mielone mięso. Smażyć aż zbrązowieje.
Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Zrobić beszamel: na drugiej patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę. Zasmażyć. Wlać mleko. Doprawić solą i świeżo otartą gałką muszkatołową. Zetrzeć ser. Wymieszać.
Ziemniaki ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na kartofle dać połowę sosu pomidorowego. Nałożyć mniej niż połowę beszamelu. Ułożyć resztę ziemniaków. Na kartofle dać sos. Na wierzchu rozsmarować pozostały beszamel.
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.