Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowym mięsem i kurkami. Żeby poczuć tą pyszność, musimy wszystkie składniki rozdrobnić tak jak podałam w przepisie. Zapiekanka podobna jest do babki ziemniaczanej, ale jest inna i inny ma smak, lepszy. Polecam.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1241
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 528
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1914
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6339
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1241
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 528
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1914
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6339
Składniki
Opłukane mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kostkę o wielkości 1 cm.
Ziemniaki obrane ze skórki, wymyte kroimy także w małą kostkę o wielkości około 5 mm.
Cebule i czosnek także kroimy bardzo drobno. Żadnych ze składników nie mielimy, bo to już nie będzie to, co ma wyjść.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Uwaga!!! Do masy ziemniaczanej najlepsze jest mięso takie jak karczek, ale można też dodać tłustsze kawałki szynki i chudszego podgardla. Mięsa nie dajemy więcej niż połowa masy ziemniaczanej.
Kurki osączamy na sitku i lekko odciskamy z sosu, dodajemy mąkę, kasze mannę, jajka i wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper i mieszamy.
W między czasie przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.
Tak przygotowaną masę wkładamy do formy, na wierzchu rozkładamy pokrojone w grubsze plasterki kiełbaski śląskie.
Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Upieczoną zapiekankę możemy podawać na gorąco z zimnym kefirem lub maślanką. Bardzo smaczna jest ostudzona i podsmażana. Smacznego!!!