Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowym mięsem i kurkami. Żeby poczuć tą pyszność, musimy wszystkie składniki rozdrobnić tak jak podałam w przepisie. Zapiekanka podobna jest do babki ziemniaczanej, ale jest inna i inny ma smak, lepszy. Polecam.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 303
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8915
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21889
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 540
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 303
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8915
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21889
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 540
Składniki
Opłukane mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kostkę o wielkości 1 cm.
Ziemniaki obrane ze skórki, wymyte kroimy także w małą kostkę o wielkości około 5 mm.
Cebule i czosnek także kroimy bardzo drobno. Żadnych ze składników nie mielimy, bo to już nie będzie to, co ma wyjść.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Uwaga!!! Do masy ziemniaczanej najlepsze jest mięso takie jak karczek, ale można też dodać tłustsze kawałki szynki i chudszego podgardla. Mięsa nie dajemy więcej niż połowa masy ziemniaczanej.
Kurki osączamy na sitku i lekko odciskamy z sosu, dodajemy mąkę, kasze mannę, jajka i wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper i mieszamy.
W między czasie przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.
Tak przygotowaną masę wkładamy do formy, na wierzchu rozkładamy pokrojone w grubsze plasterki kiełbaski śląskie.
Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Upieczoną zapiekankę możemy podawać na gorąco z zimnym kefirem lub maślanką. Bardzo smaczna jest ostudzona i podsmażana. Smacznego!!!