Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to idealny pomysł na obiad jeśli nie macie czasu na długie gotowanie ;) Z powodzeniem możecie przygotować ją jako posiłek na dwa dni lub wykorzystać np. ziemniaki, które zostały z obiadu ;) Świetnie smakuje po odgrzaniu, kiedy smaki fajnie się przegryzą :) Będzie pysznie i do syta ;) Idealne jesienno-zimowe danie...
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44773
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 691
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44773
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 691
Składniki
Ziemniaki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i pokroić na plasterki. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, aż pieczarki nabiorą złocistego koloru. Dodać mięso mielone, koncentrat, zioła, paprykę, sól i pieprz. Przesmażyć kilka minut.
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć zestawić rondel z ognia, doprawić solą, pieprzem, gałką i wymieszać.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki ziemniaków polać beszamelem, posypać startym serem, ułożyć warstwę mięsa z pieczarkami i ponownie plastry ziemniaków. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę ziemniaków polać beszamelem i posypać serem. Zapiekankę zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Kroić po lekkim przestudzeniu.