Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana to idealne połączenie delikatnych ziemniaków, chrupiącego boczku i aromatycznego sosu beszamelowego. Dodatek szparagów nadaje jej wyjątkowego smaku, a zapieczony ser sprawia, że danie jest kremowe i sycące.
garnek, patelnia, naczynie do pieczenia 30x20cm, piekarnik,
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 859
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 417
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15231
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1867
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 859
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 417
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15231
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1867
Składniki
Ziemniaki kroimy w plasterki, szparagi oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek ok 2 minut. Boczek podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
Przygotowujemy beszamel. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, następnie smarujemy 1/3 sosu beszamel i posypujemy papryką. Na sos kładziemy 1/3 szparagów i boczeku. Całość posypujemy startum serem. Warstwy powtarzamy jeszce dwa razy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Zapiekanka ziemniaczana jest już gotowa. Możemy udekorować posiekaną natka pietruszki. Smacznego