Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana to idealne połączenie delikatnych ziemniaków, chrupiącego boczku i aromatycznego sosu beszamelowego. Dodatek szparagów nadaje jej wyjątkowego smaku, a zapieczony ser sprawia, że danie jest kremowe i sycące.
garnek, patelnia, naczynie do pieczenia 30x20cm, piekarnik,
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11941
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 124
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8690
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155404
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1173
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11941
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 124
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8690
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155404
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1173
Składniki
Ziemniaki kroimy w plasterki, szparagi oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek ok 2 minut. Boczek podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
Przygotowujemy beszamel. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, następnie smarujemy 1/3 sosu beszamel i posypujemy papryką. Na sos kładziemy 1/3 szparagów i boczeku. Całość posypujemy startum serem. Warstwy powtarzamy jeszce dwa razy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Zapiekanka ziemniaczana jest już gotowa. Możemy udekorować posiekaną natka pietruszki. Smacznego