Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Ja proponuję w takiej wersji.
Polecam.
Odsłon: 197
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Polecam.
Odsłon: 197
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Składniki
Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie pokroiłem go w plastry o grubości ok. 1,5 cm w poprzek, tak aby plastry przypominały drzewo. Z każdej strony skropiłem kalafior oliwą, oprószyłem solą i pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki. Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Kalafior podałem z sosem.