Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany królik w cukini

Zapiekany królik w cukini

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekany królik w cukini"

Składniki

  • 60 dag udek z królika
  • 4 okrągłe cukinie
  • 3 marchewki
  • 4 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • gałązka tymianku
  • szklanka czerwonego wina
  • 40 dag pomidorów
  • mała garść pietruszki
  • 10 dag czarnych oliwek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i podsmaż. Cukinie umyj, zetnij im czubki i za pomocą łyżeczki wyżłób środek. Miąższ drobno posiekaj. Na patelni obsmaż pokrojonego królika.

  2. Do garnka dodaj pokrojone pomidory, oliwki i pietruszkę. Wrzuć posiekany miąższ z cukinii i podsmażone mięso z królika. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zalej winem i gotuj przez ok. 15 minut. Wyżłobione cukinie napełnij przygotowaną masą.

  3. Ponadziewane cukinie przykryj odciętym czubkiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na spodzie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim faszerowane warzywa. Skrop oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 °C przez ok. 20 minut.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń