Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekany królik w cukini"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Składniki
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i podsmaż. Cukinie umyj, zetnij im czubki i za pomocą łyżeczki wyżłób środek. Miąższ drobno posiekaj. Na patelni obsmaż pokrojonego królika.
Do garnka dodaj pokrojone pomidory, oliwki i pietruszkę. Wrzuć posiekany miąższ z cukinii i podsmażone mięso z królika. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zalej winem i gotuj przez ok. 15 minut. Wyżłobione cukinie napełnij przygotowaną masą.
Ponadziewane cukinie przykryj odciętym czubkiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na spodzie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim faszerowane warzywa. Skrop oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 °C przez ok. 20 minut.Źródło: Na żywo