Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta i ciasteczka należą do wyrobów atrakcyjnych, zarówno na smak jak i estetyczny wygląd. Każdy rodzaj ciasta ma inny smak, zapach, kształt i wygląd. Ciasta należy traktować przede wszystkim jako źródło energii, ze względu na dużą zawartość węglowodanów oraz tłuszczu. W związku z tym ciasta należy spożywać z umiarem. Dotyczy to osób posiadających skłonności do tycia. Dzieciom powinno się ograniczyć podawanie ciast, szczególnie przed głównymi posiłkami, ponieważ powodują szybkie nasycenie się i tym samym utratę apetytu. W ciastach, poza składnikami energetycznymi, występują również cenne składniki odżywcze. Ich zawartość uzależniona jest od produktów użytych do ich sporządzania. Jeżeli np. do ciasta używa się owoców to występują w nim witaminy z grupy B, a nawet witamina C. Ciasta można podzielić na różne grupy: ciasta drożdżowe, kruche i półkruche, biszkoptowe, francuskie, ucierane, pierniki, torty, mazurki i ciasta smażone w głębokim tłuszczu. Aby dobrze zorganizować sobie prace przy wypiekach należy przestrzegać podstawowych zasad: • Wszystkie produkty oraz sprzęt i naczynia przygotować przed wykonaniem ciasta • Dokładnie odważyć lub odmierzyć przewidziane w przepisach ilości poszczególnych składników • Przed przystąpieniem do robienia ciasta należy: przesiać mąkę, jaja umyć, wybić i ewentualnie oddzielić żółtka od białek, rodzynki zalać wrzącą wodą, odsączyć, wysuszyć, migdały sparzyć, obrać ze skórki, ewentualnie rozdrobnić, inne bakalie drobno pokroić , cytryny lub pomarańcze przed otarciem skórki dokładnie umyć i sparzyć • Przygotować formę do pieczenia ciasta: do ciast drożdżowych wysmarować tłuszczem, do ciast ucieranych dodatkowo obsypać bułką tartą, do biszkoptów również wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć blachę natłuszczonym pergaminem, do ciasta kruchego i francuskiego wystarczy obsypać mąką • Przestrzegać wskazówek zawartych w przepisie tj. zachować właściwą kolejność dodawania składników i zastosować właściwą technikę wykonania • Nagrzać piekarnik przed włożeniem ciasta • Ciasta drożdżowe, ucierane oraz biszkopty nie wymagają piekarnika mocno nagrzanego, bowiem ciasto musi wyrosnąć, ciasta kruche i francuskie natomiast wymagają od razu wysokiej temperatury • W czasie pieczenia przestrzegać temperatury odpowiedniej do rodzaju ciasta: lekkie ciasta spulchnione pianą ( biszkopt, ciasto piaskowe ) 160-180 stopni, ciasta drożdżowe od 150 – 180 stopni w zależności od wielkości ciasta, kruche i półkruche 200 – 220 stopni, ciasta francuskie i półfrancuskie 250 – 300 stopni • Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, a zwłaszcza na początku, ponieważ ciasto może opaść • Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone wkłuwając patyczek – wykałaczkę, jeżeli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest upieczone, odstające ciasto od brzegów formy również świadczy o upieczeniu • Ciasto wyjmować z formy dopiero po wystygnięciu ( nie dotyczy to rolady biszkoptowej )
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 785
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 785
Składniki