Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zasmażany kalafior jest banalny w przygotowaniu i bardzo smaczny jako dodatek do dania głównego.
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 409
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 409
Składniki
Kalafiora oczyść i podziel na średniej wielkości różyczki. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko posól. Wrzuć różyczki kalafiora i gotuj przez około 5-7 minut aż będą półmiękkie (al dente). Odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Kolendrę posiekaj. Groszek odsącz z zalewy.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć marchewkę i smaż przez 2-3 minuty aż lekko zmięknie. Do marchewki dodaj odcedzone różyczki kalafiora. Smaż razem na średnim ogniu przez kolejne 5 minut, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj groszek.
Wsyp bułkę tartą i parmezan, dopraw całość solą oraz pieprzem. Podsmaż jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
Przed podaniem posyp świeżo posiekaną kolendrą lub pietruszką.