Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zawijańce z botwinki"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Z apetycznym sosem. Zawijańce są tak kolorowe, że nie trzeba ich dodatkowo dekorować. Przepis przysłała Kinga Marciniak-Łyda z Lublina
Buraczki ugotuj w małej ilości wody. Osącz, pokrój w słupki. Rzodkiewki oczyść, pokrój. Ogórek pokrój w słupki. Jajka pokrój w kostkę. Serek wiejski, ser feta i koperek utrzyj, przypraw.
Liście botwinki zanurz we wrzątku na ok. 1 min, usuń ogonki. Skrop octem, oprósz solą. Ponownie zalej małą ilością wrzątku tak, by wszystkie były zanurzone, ostudź. Liście osącz, ułóż wierzchami do góry. Posmaruj masą serową, ułóż warzywa, zwiń.
Sos: buraczka ugotuj. Zmiksuj z jogurtem, serem feta i czosnkiem, przypraw. Zawijańce podaj z sosem.
Do nadzienia można dodać ugotowany biały ryż, wtedy przekąska zamieni się w danie obiadowe.Źródło: Chwila dla Ciebie