Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka w miodowej glazurze"
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 492
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6899
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242932
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19848
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 492
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6899
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242932
Składniki
70 minut • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 4,10 zł • Przepis dla 4 osób
Żeberka oczyść, umyj i osusz. Nie tnij ich na porcje, tylko podziel na połowy.
Wymieszaj razem miód, keczup, oliwę, sos sojowy, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz przyprawy – pieprz cayenne, sól, tymianek i kminek.
W przygotowanej w ten sposób marynacie obtocz żeberka i odstaw je na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Rozłóż pasy żeberek na rozgrzanym grillu i piecz na wolnym ogniu z obu stron, co jakiś czas je obracając i skrapiając wodą mineralną (około 40 minut). Mięso powinno być miękkie i soczyste.
Grillowane żeberka pokrój w węższe paski. Podawaj je z dodatkiem surowych warzyw. Każdą porcję warto posypać pokrojonym w ukośne pierścionki porem lub prażoną cebulką.Źródło: Kobieta i życie