Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w miodowej glazurze

Żeberka w miodowej glazurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 18

Przepis wart wypróbowania: "Żeberka w miodowej glazurze"

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • na marynatę: 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek keczupu łagodnego
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka soli
  • sok z jednej pomarańczy
  • po łyżce oliwy i sosu sojowego
  • po łyżeczce mielonego kminku i tymianku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 70 minut • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 4,10 zł • Przepis dla 4 osób

  2. Żeberka oczyść, umyj i osusz. Nie tnij ich na porcje, tylko podziel na połowy.

  3. Wymieszaj razem miód, keczup, oliwę, sos sojowy, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz przyprawy – pieprz cayenne, sól, tymianek i kminek.

  4. W przygotowanej w ten sposób marynacie obtocz żeberka i odstaw je na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

  5. Rozłóż pasy żeberek na rozgrzanym grillu i piecz na wolnym ogniu z  obu stron, co jakiś czas je obracając i skrapiając wodą mineralną (około 40 minut). Mięso powinno być miękkie i soczyste.

  6. Grillowane żeberka pokrój w węższe paski. Podawaj je z dodatkiem surowych warzyw. Każdą porcję warto posypać pokrojonym w ukośne pierścionki porem lub prażoną cebulką.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń