Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka w miodowej glazurze"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2249
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1354
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2249
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1354
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Składniki
70 minut • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 4,10 zł • Przepis dla 4 osób
Żeberka oczyść, umyj i osusz. Nie tnij ich na porcje, tylko podziel na połowy.
Wymieszaj razem miód, keczup, oliwę, sos sojowy, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz przyprawy – pieprz cayenne, sól, tymianek i kminek.
W przygotowanej w ten sposób marynacie obtocz żeberka i odstaw je na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Rozłóż pasy żeberek na rozgrzanym grillu i piecz na wolnym ogniu z obu stron, co jakiś czas je obracając i skrapiając wodą mineralną (około 40 minut). Mięso powinno być miękkie i soczyste.
Grillowane żeberka pokrój w węższe paski. Podawaj je z dodatkiem surowych warzyw. Każdą porcję warto posypać pokrojonym w ukośne pierścionki porem lub prażoną cebulką.Źródło: Kobieta i życie