Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna potrawa jednogarnkowa dla całej rodziny. Delikatna młoda kapusta duszona do miękkości z pysznymi żeberkami. Danie idealne.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Składniki
Żeberka umyć oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone żeberka doprawić sola i pieprzem a następnie obtoczyć w mace. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć żeberka na zloty kolor, po obu stronach.
Zrumienione żeberka przełożyć z patelni na talerz, a na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojona w piórka cebule. Do cebuli dodać listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Kiedy cebula się zeszkli na patelnie wrzucić poszatkowana kapustę i dusić do momentu aż zmniejszy ona swoja objętość.
Następnie do kapusty dodać starta na grubych oczkach marchewkę i obrane ze skorki, pokrojone w kostkę marchewkę. Jeśli chcesz zobaczyć jak najłatwiej obrać pomidory, zapraszam Cię do obejrzenia filmu.
Całość doprawić sola i pieprzem i chwile podsmażyć. Do tak przygotowanej kapusty przelozyc żeberka. Żeberka dobrze powciskać w kapustę. Całość zalać woda lub bulionem. Garnek przykryć i całość gotować do momentu aż żeberka będą miękkie. Potrawę od czasu do czasu zamieszać.
Pod koniec gotowania do potrawy dodać posiekany koperek, ewentualnie doprawić sola i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!