Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka w pomidorach"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 95
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 95
Składniki
Żeberka umyj, osusz, podziel na kawałki z jedną lub dwiema kostkami. Oliwę rozgrzej w rondlu, włóż żeberka, obsmaż z obydwu stron. Oprósz ze wszystkich stron słodką i ostrą papryką, przyprawą do żeberek, solą i pieprzem. Wlej wino. Duś kilka minut, aż odparuje. Wlej wywar rosołowy, duś pod przykryciem ok. 15 minut.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Dodaj do żeberek. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rozmaryn i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek, zioła i szczyptę cukru wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do mięsa, wymieszaj, duś do miękkości. Śmietanę wlej do żeberek, wymieszaj. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Ew. przypraw do smaku.
Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 3,20 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie