Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z żeberek należy do moich ulubionych rodzajów mięs. Żeberka przyrządzam na różne sposoby, choć chyba najbardziej smakują nam podane w sosie do puree z ziemniaków lub z kaszą. Do tego najlepiej ćwikła z chrzanem lub surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Niebo w gębie!
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19284
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 732
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19284
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 732
Składniki
Żeberka myjemy i kroimy w kawałki. Lekko solimy
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy żeberka z każdej strony. Im mocniej je przypieczemy tym ciemniejszy kolor będzie miał sos. Ja tylko lekko je zrumieniłam
W czasie jak żeberka się smażą w garnku zagotowujemy ok 1 litr wody. Dodajemy ziele i liść laurowy oraz kminek
Obsmażone żeberka przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Przykrywamy i gotujemy ok 1 godziny. Jeśli w międzyczasie zbyt dużo wody odparuje, uzupełniamy ją
Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy go solą, pieprzem, i mieloną papryką. Gotujemy kolejne 15-20 minut
Na koniec mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do sosu cały czas go mieszając. Zagotowujemy
Jeśli chcemy uzyskać na talerzu gładki sos przed podaniem można go przecedzić przez sito
Tak przygotowane żeberka pasują idealnie do puree z ziemniaków lub do kaszy