Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z żeberek należy do moich ulubionych rodzajów mięs. Żeberka przyrządzam na różne sposoby, choć chyba najbardziej smakują nam podane w sosie do puree z ziemniaków lub z kaszą. Do tego najlepiej ćwikła z chrzanem lub surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Niebo w gębie!
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8008
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 284
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 689
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8008
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 284
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 689
Składniki
Żeberka myjemy i kroimy w kawałki. Lekko solimy
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy żeberka z każdej strony. Im mocniej je przypieczemy tym ciemniejszy kolor będzie miał sos. Ja tylko lekko je zrumieniłam
W czasie jak żeberka się smażą w garnku zagotowujemy ok 1 litr wody. Dodajemy ziele i liść laurowy oraz kminek
Obsmażone żeberka przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Przykrywamy i gotujemy ok 1 godziny. Jeśli w międzyczasie zbyt dużo wody odparuje, uzupełniamy ją
Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy go solą, pieprzem, i mieloną papryką. Gotujemy kolejne 15-20 minut
Na koniec mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do sosu cały czas go mieszając. Zagotowujemy
Jeśli chcemy uzyskać na talerzu gładki sos przed podaniem można go przecedzić przez sito
Tak przygotowane żeberka pasują idealnie do puree z ziemniaków lub do kaszy