Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przychodzę do Was z niezwykłym przepisem na żeberka w sosie własnym, które rozpływają się w ustach i wprowadzają do domu niepowtarzalny aromat. Ta klasyczna potrawa to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również doskonały pomysł na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. To danie nie tylko kusi intensywnym aromatem, ale również wzbudza apetyt swoim soczystym mięsem i delikatnie sosem. Przygotujcie się na niezapomnianą podróż smakową, gdzie każdy kęs to spotkanie z wyjątkowym zgraniem intensywnych przypraw i doskonałej konsystencji mięsa.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1025
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11177
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4018
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1388
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1025
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11177
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4018
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1388
Składniki
Umyte i osuszone żeberka dzielimy na mniejsze porcje. Następnie każdy kawałek żeberka oprószamy solą, czarnym pieprzem i słodką czerwoną papryką z obu stron. Tak przygotowane żeberka odstawiamy na 15 minut. Obraną cebulę kroimy w piórka. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki.
Żeberka smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na rumiany kolor. Podsmażone żeberka zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu krótko szklimy pokrojoną cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszamy. Następnie na podsmażonej cebuli i czosnku układamy kawałki mięsa, całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i wszystko gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu, do momentu aż żeberka będą miękkie, od czasu do czasu żeberka odwracamy na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Pod koniec gotowania sporządzamy zawiesinę. W miseczce umieszczamy mąkę wlewamy odrobinę zimnej wody i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową zawiesiną zagęszczamy sos dokładnie mieszając. Danie doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowane żeberka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.