Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dobrym i ciekawym daniem będą żeberka w winie, które zachwycą swoim smakiem każdego biesiadnika.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 323
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 323
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Składniki
Żeberka umyć i osuszyć przy pomocy papierowych ręczników. Następnie natrzeć je przyprawami i ziołami. Przede wszystkim solą, pieprzem, oregano oraz tymiankiem. Dodatkowo można zgnieść 1 ząbek czosnku w prasce i również wykorzystać do natarcia mięsa. Odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Można przykryć folią aluminiową.
Cebulę obrać z łupinek i posiekać drobno. Tak samo postąpić z czosnkiem. Pomidora sparzyć ciepłą wodą, obrać ze skórki, po czym pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę z czosnkiem, smażąc do lekkiego zarumienienia się na złoty kolor. Dodać wino oraz miód. Mieszając od czasu do czasu poczekać aż zgęstnieje, po czym dodać pomidora, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do niej żeberka tak, żeby zakrywały całe mięso. Gotować przez 40 minut, po czym ostudzić. W międzyczasie w osobnej misce wymieszać musztardę, majonez, posiekają natkę pietruszki, sól i pieprz. Po wykonaniu ze składników delikatnego sosu, wstawić miskę do lodówki.
Z ostudzonych żeberek usunąć kości. Rozpalić grill i posmarować ruszt olejem. Położyć na nim żeberka i zacząć przypiekać. Piec z każdej strony przez 10 minut, po czym przekładać na talerz z chlebem, polewać miksturą z cebuli i polewać sosem musztardowym. Smacznego!