Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka wieprzowe z chili"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
Składniki
Żeberka umyć, oczyścić, osuszyć, poporcjować tak, żeby na osobę wypadał kawałek z 3 kostkami. Czosnek zmiażdżyć, rozetrzeć z solą, wymieszać z pieprzem, papryką i rozmarynem. Mieszankę mocno wetrzeć w mięso. Schładzać w lodówce ok. 2 godziny.
Dno formy do pieczenia wysmarować olejem. Ułożyć żeberka, skropić resztą oleju, posypać płatkami chili. Przykryć naczynie pokrywą albo folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec ok. godziny, po czym odkryć i dopiec jeszcze do zrumienienia mięsa – ok. 30 minut.
Mięso będzie gotowe, jeśli po wbiciu do niego widelca wypłynie złoty, a nie różowy sok. Podawać z wytworzonym sosem.
ok. 55 minut.Źródło: Twoje Imperium