Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-pikantne żeberka - idealna na niedzielny obiad
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3941
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415292
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2521
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3941
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415292
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2521
Składniki
Żeberka dzielimy na kilka części. Mieszamy wszystkie składniki na sos. Zalewamy żeberka, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Po tym czasie żeberka wyciągamy z zalewy (zalewę zostawiamy, zaraz będziemy jej używać). Na nasmarowanej olejem patelni smażymy żeberka z obu stron. Kiedy złapia kolor dodajemy cebulę, sos i dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby podlewamy wodą. Po około pół godziny dodajemy fasolę z puszki i ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Wszystko razem dusimy, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości. Mi wystarczyło 1,5 godziny duszenia, ale oczywiście zależy to od wielkości żeberek.