Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-pikantne żeberka - idealna na niedzielny obiad
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 109
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 109
Składniki
Żeberka dzielimy na kilka części. Mieszamy wszystkie składniki na sos. Zalewamy żeberka, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Po tym czasie żeberka wyciągamy z zalewy (zalewę zostawiamy, zaraz będziemy jej używać). Na nasmarowanej olejem patelni smażymy żeberka z obu stron. Kiedy złapia kolor dodajemy cebulę, sos i dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby podlewamy wodą. Po około pół godziny dodajemy fasolę z puszki i ziemniaki pokrojone w większą kostkę. Wszystko razem dusimy, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości. Mi wystarczyło 1,5 godziny duszenia, ale oczywiście zależy to od wielkości żeberek.