Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie żeberka na których gotowałem zupę ogórkową? Mięso przydało mi się do kolejnego dania. W połączeniu z kulkami ziemniaczanymi wyszło aromatyczne i syte danie. Do tego kiszony ogórek, nawet nie ma co dyskutować. Tak na marginesie...kulki z ziemniaków można wrzucić od razu do sosu i wymerdać jakąś łychą. Polecam Arek Gie
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Składniki
Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę, czosnek. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż poczujemy cudowny aromat czosnku. Zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem 90-120 minut, na wolnym ogniu. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do żeberek. Mieszając, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. W czasie duszenia mięsa, przygotowujemy kluski. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dokładnie wyrabiamy z mąką i posiekanym koperkiem. Formujemy kulki o średnicy 2-3 cm. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z przepysznym sosem żeberkowym.