Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka z porami w piwie"
Polecam.
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 138
Składniki
Żeberka umyj, a następnie osusz. Podziel je na porcje (najlepiej na grubość dwóch palców), ponownie opłucz i starannie osusz, np. papierowym ręcznikiem, a następnie podsmaż na rozgrzanym smalcu (lub na oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym) na ładny, złoty kolor. Pod koniec smażenia oprósz solą oraz pieprzem do smaku.
Pory umyj i osusz. Jeśli są małe, młode, podziel je na pół w poprzek. Jeśli są to tylko białe części dużych porów, poszatkuj je w kółeczka.
Dodaj pory do żeberek na patelni i ostrożnie zalej wszystko małym jasnym piwem.
Pilnując, by nic nie przywarło, uduś wszystko do miękkości na małym ogniu (ok. 25-30 minut). Podawaj z pieczywem.Źródło: Świat kobiety