Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone pesto

Zielone pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Zielone pesto"

Składniki

  • (1 słoik)
  • 60 g świeżych listków bazylii (2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g orzeszków piniowych (lub ziemnych)
  • 60 g parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 70-80 ml oliwy z oliwek
  • do smaku: sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Listki bazylii umyj i dobrze wysusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Orzeszki upraż na suchej patelni. Do moździerza wsyp listki bazylii i ucieraj razem z solą. Dodaj czosnek i orzechy.

  2. Utrzyj na gładką masę. Wciąż ucierająć wlewaj cienkim strumieniem oliwę. Zamiast w moździerzu moźesz zmiksować w blenderze. Gotowe pesto przełóż do słoiczka i zalej odrobiną oliwy. W zakręconym słoiku w lodówce może stać miesiąc.

  3. Czas przygotowania: 25 minut 340 kcal/słoik

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń