Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zielony chłodnik"
Składniki
Jajka włóż do garnka i zalej taką ilością wody, aby je zakryła. Dodaj 2 łyżeczki soli. Od momentu wrzenia wody, gotuj jajka ok. 8 min. Następnie przelej je zimną wodą. Gdy wystygną, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
Szpinak i szczaw przebierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie sparz wrzątkiem, odcedź i dobrze osącz na sicie. Gdy przestygnie, posiekaj na bardzo drobne kawałki, a jeszcze lepiej zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szpinak oraz szczaw i podsmaż. Po chwili zdejmij z ognia i odstaw, aby ostygł.
Zsiadłe mleko roztrzep widelcem lub trzepaczką. Koperek i szczypiorek dokładnie opłucz, delikatnie osusz, posiekaj drobno. Ogórki umyj i osusz. Jednego obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Drugiego pokrój wzdłuż nożem na bardzo cienkie paski razem ze skórką.
Do zsiadłego mleka dodaj szczaw ze szpinakiem, posiekaną natkę, koperek oraz ogórek pokrojony w kostkę, delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku jedynie solą. Wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj na zimno, udekorowany paskami ogórka oraz jajkiem na twardo.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 200 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie