Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonaly sos z siedmiu ziól, popularny równiez poza granicami Hesji. Klasyczna kompozycja ziolowa to 7 skladników: natka pietruszki, ogórecznik lekarski, szczaw, trybula, rzezucha, kwisciag i szczypiorek. Niedostepne w Polsce ziola moga byc zastapione innymi.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 750
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424901
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10681
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 750
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424901
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10681
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336957
Składniki
W sklad tradycyjnej mieszanki ziól wchodza: natka pietruszki, ogóreczniik, szczaw, trybula, kwisciag, szczypior i rzezucha. Nie wszystkie sa byc moze dostepne w sklepach, ale na pewno mozna je spotkac na lakach, mozna tez oczywiscie zastapic je innymi ziolami np. melisa cytrynowa, koperkiem lub innymi. Na ok. 500 g (lacznie) smietany biore po peczku ziól, razem ok. 350 g.
Ziola oplukac, pozbawic grubych lodyzek i wysuszyc. Drobno posiekac, nie miksowac. Jajka ugotowac na twardo, jedno grubiej posiekane zostawic do dekoracji, pozostale drobno posiekac. Ogórki konserwowe równiez drobno posiekac. Do ziól dodac smietane, ogórki, posiekane jajka, wszystko dokladnie wymieszac, nastepnie doprawic sokiem z cytryny, musztarda, sola pieprzem i jesli ktos lubi odrobina cukru. Sos powinien byc gesty, jesli wypadnie zbyt gesty, mozna dodac odrobine zalewy z ogórków. Odstawic na jakis czas do lodówki, aby sie "przegryzl".
Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i ozdobiony posiekanym jajkiem, czastkami jajek lub polówkami.