Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielony sos frankfurcki

Zielony sos frankfurcki

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5268

Dodano:

Odsłon: 1305

Doskonaly sos z siedmiu ziól, popularny równiez poza granicami Hesji. Klasyczna kompozycja ziolowa to 7 skladników: natka pietruszki, ogórecznik lekarski, szczaw, trybula, rzezucha, kwisciag i szczypiorek. Niedostepne w Polsce ziola moga byc zastapione innymi.

Składniki

  • natka pietruszki
  • ogórecznik
  • szczaw
  • trybula
  • rzeżucha
  • krwiściąg
  • szczypiorek
  • 150 g jogurtu
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 200 g crème fraîche
  • 4-6 jajek
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 lyzka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • pól łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W sklad tradycyjnej mieszanki ziól wchodza: natka pietruszki, ogóreczniik, szczaw, trybula, kwisciag, szczypior i rzezucha. Nie wszystkie sa byc moze dostepne w sklepach, ale na pewno mozna je spotkac na lakach, mozna tez oczywiscie zastapic je innymi ziolami np. melisa cytrynowa, koperkiem lub innymi.
    Na ok. 500 g (lacznie) smietany biore po peczku ziól, razem ok. 350 g.

  2. Ziola oplukac, pozbawic grubych lodyzek i wysuszyc. Drobno posiekac, nie miksowac.
    Jajka ugotowac na twardo, jedno grubiej posiekane zostawic do dekoracji, pozostale drobno posiekac.
    Ogórki konserwowe równiez drobno posiekac.
    Do ziól dodac smietane, ogórki, posiekane jajka, wszystko dokladnie wymieszac, nastepnie doprawic sokiem z cytryny, musztarda, sola pieprzem i jesli ktos lubi odrobina cukru.
    Sos powinien byc gesty, jesli wypadnie zbyt gesty, mozna dodac odrobine zalewy z ogórków.
    Odstawic na jakis czas do lodówki, aby sie "przegryzl".

  3. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i ozdobiony posiekanym jajkiem, czastkami jajek lub polówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 marca 2017 zaintrygował mnie przepis..wygląda super smacznie:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patros 26 marca 2017 Swietne danie bezmiesne, musze wypróbowac.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

terwol 26 marca 2017 Zdrowe i pyszne, doskonala alternatywa do pesto. Na wiosne jak znalazl...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń