Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczane z awokado i boczkowym chipsem! I już sama nazwa mówi, że musi być smacznie. Zapewne ile kucharzy, tyle wersji placków ziemniaczanych. Dlaczego jest ich aż tyle i powstają kolejne? Bo są po prostu pyszne!
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67824
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1922
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67824
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1922
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, i wraz z cebulą zetrzyj na tarce lub użyj np. Thermomix’a. Odciśnij z nadmiaru płynu.
Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz do smaku, dobrze wymieszaj. Smaż z obu stron na rumiano.
Awokado przekrój na pół wzdłuż, przy pomocy noża usuń pestki /ale ich nie wyrzucaj/.
Przełóż awokado do moździerza lub miseczki, rozgnieć, dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili oraz ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Do awokado wyciśnij sok z połowy limonki, posól do smaku, całość dobrze wymieszaj. Dodaj z powrotem pestki, by awokado wolniej ciemniało.
Plastry boczku przesmaż na suchej patelni z obu stron, tak by tłuszcz się wytopił a boczek przybrał formę chipsa.
Na gotowy placek ziemniaczany nałóż porcję awokado, 2 chipsy z boczku i zakryj kolejnym plackiem. Powtarzaj dla kolejnych 7 porcji, udekoruj bazylią.