Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczane z awokado i boczkowym chipsem! I już sama nazwa mówi, że musi być smacznie. Zapewne ile kucharzy, tyle wersji placków ziemniaczanych. Dlaczego jest ich aż tyle i powstają kolejne? Bo są po prostu pyszne!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1657
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1435
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1446
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1591
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1657
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1435
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1446
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1591
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, i wraz z cebulą zetrzyj na tarce lub użyj np. Thermomix’a. Odciśnij z nadmiaru płynu.
Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz do smaku, dobrze wymieszaj. Smaż z obu stron na rumiano.
Awokado przekrój na pół wzdłuż, przy pomocy noża usuń pestki /ale ich nie wyrzucaj/.
Przełóż awokado do moździerza lub miseczki, rozgnieć, dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili oraz ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Do awokado wyciśnij sok z połowy limonki, posól do smaku, całość dobrze wymieszaj. Dodaj z powrotem pestki, by awokado wolniej ciemniało.
Plastry boczku przesmaż na suchej patelni z obu stron, tak by tłuszcz się wytopił a boczek przybrał formę chipsa.
Na gotowy placek ziemniaczany nałóż porcję awokado, 2 chipsy z boczku i zakryj kolejnym plackiem. Powtarzaj dla kolejnych 7 porcji, udekoruj bazylią.