Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczane z awokado i boczkowym chipsem

Ziemniaczane z awokado i boczkowym chipsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 178

Dodano:

Odsłon: 1243

Ziemniaczane z awokado i boczkowym chipsem! I już sama nazwa mówi, że musi być smacznie. Zapewne ile kucharzy, tyle wersji placków ziemniaczanych. Dlaczego jest ich aż tyle i powstają kolejne? Bo są po prostu pyszne!

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • Duża cebula
  • 50 g mąki
  • Jajko
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • Sok z połowy limonki
  • Papryczka chili
  • Ząbek czosnku
  • 16 plasterków boczku wędzonego surowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bazylia liście
  • Oliwa do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaczane z awokado i boczkowym chipsem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj, i wraz z cebulą zetrzyj na tarce lub użyj np. Thermomix’a. Odciśnij z nadmiaru płynu.

  2. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
    Smaż z obu stron na rumiano.

  3. Awokado przekrój na pół wzdłuż, przy pomocy noża usuń pestki /ale ich nie wyrzucaj/.

  4. Przełóż awokado do moździerza lub miseczki, rozgnieć, dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili oraz ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Do awokado wyciśnij sok z połowy limonki, posól do smaku, całość dobrze wymieszaj. Dodaj z powrotem pestki, by awokado wolniej ciemniało.

  5. Plastry boczku przesmaż na suchej patelni z obu stron, tak by tłuszcz się wytopił a boczek przybrał formę chipsa.

  6. Na gotowy placek ziemniaczany nałóż porcję awokado, 2 chipsy z boczku i zakryj kolejnym plackiem. Powtarzaj dla kolejnych 7 porcji, udekoruj bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń