Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ziemniaki, chrupiący i słony boczek wędzony, a do tego zeszklona cebulka i ciągnąca się mozzarella – czy może być lepsze połączenie na sycący obiad? Wypróbuj nasz przepis! Ziemniaki z boczkiem są przygotowane w apetyczny sposób, więc przyciągają już swoim wyglądem.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 144
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 628
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 487
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 144
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 628
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 487
Składniki
Przygotuj ziemniaki. Ostrym nożem zrób głębokie nacięcia, ale nie przekłuwając ich do końca. Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, delikatnie rozchylając poszczególne plasterki. Na wierzch włóż po kawałku masła. Oprósz je solą i pieprzem, a także delikatnie bazylią suszoną.
Każdy ziemniak możesz owinąć folią z góry albo przykryć całe naczynie żaroodporne. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 40-50 minut aż zrobią się miękkie.
W tym czasie pokrój boczek na mniejsze kawałki. Podsmaż je na suchej patelni aż się zarumienią, a tłuszcz się wytopi. Osobno posiekaj cebulę i podsmaż na tej samej patelni. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli, zamieszaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika. W każdy otwór włóż kawałek boczku i posyp cebulą z czosnkiem. Wierzch posyp mozzarellą. Ponownie włóż ziemniaki z boczkiem do piekarnika na około 20-30 minut aż ser się roztopi.