Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ziemniaki, chrupiący i słony boczek wędzony, a do tego zeszklona cebulka i ciągnąca się mozzarella – czy może być lepsze połączenie na sycący obiad? Wypróbuj nasz przepis! Ziemniaki z boczkiem są przygotowane w apetyczny sposób, więc przyciągają już swoim wyglądem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Przygotuj ziemniaki. Ostrym nożem zrób głębokie nacięcia, ale nie przekłuwając ich do końca. Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, delikatnie rozchylając poszczególne plasterki. Na wierzch włóż po kawałku masła. Oprósz je solą i pieprzem, a także delikatnie bazylią suszoną.
Każdy ziemniak możesz owinąć folią z góry albo przykryć całe naczynie żaroodporne. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 40-50 minut aż zrobią się miękkie.
W tym czasie pokrój boczek na mniejsze kawałki. Podsmaż je na suchej patelni aż się zarumienią, a tłuszcz się wytopi. Osobno posiekaj cebulę i podsmaż na tej samej patelni. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli, zamieszaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika. W każdy otwór włóż kawałek boczku i posyp cebulą z czosnkiem. Wierzch posyp mozzarellą. Ponownie włóż ziemniaki z boczkiem do piekarnika na około 20-30 minut aż ser się roztopi.