Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaki z gulaszem"
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3888
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 695
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3888
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 695
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i gotuj w oso lonej wodzie 15 min. Po przestudzeniu przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem i posyp rozmarynem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.
Cebulę drobno posiekaj. Do pasty pomidorowej dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 5-7 min. Wlej bulion oraz wino, duś na średnim ogniu około 15 min. Następnie dodaj pastę pomido rową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki.
Rada: Do dania możesz przygotować sos jogurtowo-majonezowo-cytrynowy. Do 15 dag majonezu dodaj 20 dag gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
50 minut. Porcja: 440 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie