Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki z nie-smażoną cebulą i mnóstwem ziół. To jest proste, chłopskie danie, niewyszukane, niefotogeniczne, ale bardzo zdrowe i smaczne. Pomysł na tę duszoną i na koniec polewaną zdrowym olejem cebulę wzięłam od nieodżałowanej Stefanii Korżawskiej, propagatorki ziołolecznictwa i kurowania jedzeniem. Pani Stefania uważała, że tak przygotowana cebula nie zaszkodzi nikomu, a przysłuży się każdej wątrobie! Jest lekkostrawna i zdrowa. Może ją więc jeść każdy bez obaw o swoje samopoczucie. Dodatek świeżych ziół to już moja wariacja na temat.
Składniki
Najpierw pokażę zdjęcia dzikiej zieleniny, którą użyłam do tej potrawy. Jej dodatek jest opcjonalny, ale warto jadać dzikie rośliny, bo są bardzo, bardzo zdrowe (wyrosły wszak bez nawozów i oprysków), a w dodatku za darmo. Trzeba je tylko zebrać w czystym miejscu, a nie na poboczu drogi.
Na pierwszym zdjęciu - podagrycznik,
na drugim - ziarnopłon wiosenny, który można jeść tylko do momentu kwitnienia - jak zakwitnie, staje się dość niebezpieczny dla zdrowia i lepiej go wtedy unikać.
Ziemniaki ugotuj w zwykły sposób. W mundurkach albo obrane, z wody lub gotowane na parze. Ważne, by stały się miękkie, smaczne i lekkostrawne.
Gdy ziemniaki się gotują, pokrój w piórka lub w sporą kostkę duże cebule, po jednej na osobę. Włóż je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, posyp wybranymi suszonymi ziołami dość obficie, oprósz solą i wlej 1/2 szklanki zimnej wody. Ja tym razem użyłam majeranku, czosnku niedźwiedziego, mielonego kminku, pieprzu i bluszczyku kurdybanka, ale zestaw przypraw często się zmienia.
Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut, aż cebula zmięknie. Byłoby dobrze, gdyby cała użyta woda odparowała z patelni. Pod koniec duszenia dodaj 3-4 łyżki dobrego oleju lnianego i już nie podgrzewaj, tylko wyłóż na gorące odcedzone ziemniaki. Na tym etapie możesz też dorzucić posiekane świeże zioła – na wiosnę to doskonały zastrzyk energii i witamin. Ja dodałam podagrycznik i ziarnopłon, ale może być zwyczajna natka pietruszki.