Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś fanem nieskomplikowanych dań z prostych składników, te ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym skradną twoje kulinarne serce. Tę pożywną przystawkę możesz zjeść jako samodzielne danie lub zaserwować w towarzystwie pieczeni, dań z grilla lub mieszanki dusznych warzyw. Do wykonania tego dania sięgnij po ziemniaki tej samej wielkości. Miąższ pozostały po wydrążeniu ziemniaków możesz użyć do przygotowania placków ziemniaczanych lub jako element farszu do ruskich bądź ukraińskich pierogów.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Ziemniaki umyj (nie obieraj!) i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Następnie przelej je zimną wodą, lekko ostudź i obierz. Odkrój ok. ¼ ziemniaka wzdłuż dłuższego boku i wydrąż kieszeń łyżką (uważaj, aby nie przebić na wylot). Pozostałości ziemniaczanego miąższu możesz rozgnieść i użyć do usmażeni placków lub wykonania innych dań. Wydrążone ziemniaki odłóż na bok.
Przygotuj nadzienie. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mielonym mięsem, jajkiem i roztopionym masłem. Dopraw solą i czarnym pieprzem, dokładnie wymieszaj. W zależności od upodobań możesz dodać przesiekany czosnek lub ulubione, suszone zioła. Przygotowanym farszem napełniaj ziemniaki i wykładaj je na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw ziemniaki do pieca nagrzanego do 220°C i piecz około 25-35 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp ziemniaki drobno startym serem i poczekaj, aby ten się rozpuścił.
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym podawaj samodzielnie, w towarzystwie pomidorowego sosu, duszonego mięsa lub warzyw. Najlepiej smakują gorące, serwowane bezpośrednio z piekarnika.