Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zimne nóżki po warszawsku"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Składniki
Przygotowane nóżki i golonkę gotujemy do miękkości z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Oddzielnie gotujemy udko z kurczaka.
Mięsa wyjmujemy, wywary przecedzamy i łączymy, dodajemy łyżkę octu, mieszamy i przecedzamy. Odstawiamy, aby wywar wystygł. Ugotowaną włoszczyznę kroimy w plasterki, cebulę wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobne paseczki albo mielimy w maszynce.
Do wąskiej foremki wrzucamy groszek, kukurydzę, włoszczyznę i mięso. Zalewamy wywarem. Gdy galareta stężeje, ogrzewamy foremkę w gorącej wodzie, co pozwoli wyjąć gotowe nóżki i przenieść je na półmisek. Dekorujemy pietruszką.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 2 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 390 kcal Białko 32 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 3 gŹródło: Rewia