Do góry

Dania główne Przepis na:

Zimne nóżki po warszawsku

Zimne nóżki po warszawsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 20

Wypróbowany przepis na "Zimne nóżki po warszawsku"

Składniki

  • 1 golonka i 2 nóżki wieprzowe
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • ćwierć selera
  • po pół puszki groszku i kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka octu
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowane nóżki i golonkę gotujemy do miękkości z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Oddzielnie gotujemy udko z kurczaka.

  2. Mięsa wyjmujemy, wywary przecedzamy i łączymy, dodajemy łyżkę octu, mieszamy i przecedzamy. Odstawiamy, aby wywar wystygł. Ugotowaną włoszczyznę kroimy w plasterki, cebulę wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobne paseczki albo mielimy w maszynce.

  3. Do wąskiej foremki wrzucamy groszek, kukurydzę, włoszczyznę i mięso. Zalewamy wywarem. Gdy galareta stężeje, ogrzewamy foremkę w gorącej wodzie, co pozwoli wyjąć gotowe nóżki i przenieść je na półmisek. Dekorujemy pietruszką.

  4. Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 2 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 390 kcal Białko 32 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 3 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń