Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne proste danie obiadowe. Podudzia z kurczaka w ziołowej marynacie pieczone w piekarniku, podane z sałatą w sosie śmietanowo-czosnkowym i ziemniakami.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17820
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 451
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5421
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2836
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 84
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17820
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 451
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5421
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2836
Składniki
Olej mieszamy z sokiem z cytryny, solą, papryką słodką i ostrą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podudzia myjemy, osuszamy i obtaczamy w przygotowanej marynacie. Cebulę kroimy w cienkie plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli układamy zamarynowane podudzia. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i pieczemy ok. 45 min. Sałatę reiemy na kawałki. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy. Powstały sos wlewamy do śmietany i mieszamy. Podudzia z kurczaka podajemy z sałatą w śmietanie i z gotowanymi ziemniakami, polanymi sosem z cebulą /pozostałymi w naczyniu po pieczeniu podudzi/.