Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne proste danie obiadowe. Podudzia z kurczaka w ziołowej marynacie pieczone w piekarniku, podane z sałatą w sosie śmietanowo-czosnkowym i ziemniakami.
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2343
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 119
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 170
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 291
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 298
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2343
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 119
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 170
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 291
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 298
Składniki
Olej mieszamy z sokiem z cytryny, solą, papryką słodką i ostrą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podudzia myjemy, osuszamy i obtaczamy w przygotowanej marynacie. Cebulę kroimy w cienkie plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli układamy zamarynowane podudzia. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i pieczemy ok. 45 min. Sałatę reiemy na kawałki. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy. Powstały sos wlewamy do śmietany i mieszamy. Podudzia z kurczaka podajemy z sałatą w śmietanie i z gotowanymi ziemniakami, polanymi sosem z cebulą /pozostałymi w naczyniu po pieczeniu podudzi/.