Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Złociste udka kurczaka"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5789
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 265
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5789
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 265
Składniki
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim udka. Posyp je pieprzem oraz Vegetą o smaku kurczaka. Przyprawy mocno wetrzyj w mięso. Ułóż je w miseczce.
Sos sojowy wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym. Przygotwaną marynatą polej udka. Miseczkę z mięsem przykryj folią i wstaw do lodówki na około 2 godzin. W czasie marynowania udka kilka razy obróć.
Zamarynowane mięso przełóż do żaroodpornej formy. Podlej odrobiną gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 40 minut.
W czasie pieczenia udka polewaj sosem, który utworzy się na dnie formy. Gotowe mięso podawaj z ziemniakami z wody i sałatką z sezonowych warzyw.Źródło: Tina