Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Złociste udka kurczaka"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 436
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 436
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Składniki
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim udka. Posyp je pieprzem oraz Vegetą o smaku kurczaka. Przyprawy mocno wetrzyj w mięso. Ułóż je w miseczce.
Sos sojowy wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym. Przygotwaną marynatą polej udka. Miseczkę z mięsem przykryj folią i wstaw do lodówki na około 2 godzin. W czasie marynowania udka kilka razy obróć.
Zamarynowane mięso przełóż do żaroodpornej formy. Podlej odrobiną gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 40 minut.
W czasie pieczenia udka polewaj sosem, który utworzy się na dnie formy. Gotowe mięso podawaj z ziemniakami z wody i sałatką z sezonowych warzyw.Źródło: Tina