Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Złociste udka kurczaka"
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 145
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 298
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1527
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 145
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 298
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1527
Składniki
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim udka. Posyp je pieprzem oraz Vegetą o smaku kurczaka. Przyprawy mocno wetrzyj w mięso. Ułóż je w miseczce.
Sos sojowy wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym. Przygotwaną marynatą polej udka. Miseczkę z mięsem przykryj folią i wstaw do lodówki na około 2 godzin. W czasie marynowania udka kilka razy obróć.
Zamarynowane mięso przełóż do żaroodpornej formy. Podlej odrobiną gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 40 minut.
W czasie pieczenia udka polewaj sosem, który utworzy się na dnie formy. Gotowe mięso podawaj z ziemniakami z wody i sałatką z sezonowych warzyw.Źródło: Tina