Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żołądki w sosie marchewkowym"
Składniki
Żołądki umyj, dobrze oczyść, włóż do wrzącej wody. Gotuj ok. 10 minut. Potem odcedź, zalej świeżą wrzącą wodą. Włóż ziarenka ziela angielskiego oraz listek laurowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 90 minut.
Marchewki oraz cebulę obierz. Marchewki umyj, zetrzyj na tarce o małych otworach. Cebulę grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż startą marchewkę. Warzywa podlej bulionem. Duś ok. 10 minut, aż będą miękkie.
Ugotowane żołądki odcedź, pokrój na kawałki. Włóż do gotującego się sosu. Dolej śmietanę wymieszaną wcześniej z mąką. Gulasz przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.Źródło: Tina