Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które jest chętnie przygotowywane szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Roladki są niezwykle kruche, rozpływają się w ustach. Dodatek ogórka kiszonego, cebulki i boczku nadają mu wyjątkowego, świątecznego aromatu.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Przygotuj zrazy. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki pokrój w paseczki. Mięso umyj i rozbij na cienkie kotlety między dwoma warstwami folii spożywczej. Oprósz wołowinę z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmaruj po łyżce musztardy. Następnie połóż po plasterku boczku i po 1-2 kawałki ogórka i 1-2 piórka cebuli. Zwiń kotlety w roladki i podwiń brzegi do środka. Zabezpiecz zrazy nitką lub wykałaczkami. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż zrazy na dużym ogniu, zarumieniając je z każdej strony. Następnie zdejmij je z patelni.
Przygotuj sos. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj pokrojone w plasterki: marchewkę, seler i por. Smaż całość przez ok. 5 minut. Dodaj cukier i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Wlej połowę czerwonego wina i zredukuj. Wlej drugą połowę i ponownie zredukuj. Dolej bulion wołowy i zagotuj. Zmniejsz ogień i włóż do sosu mięso. Gotuj je na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez ok. 90 minut. Przewracaj zrazy co ok. 30 minut. W razie potrzeby możesz dolewać bulionu lub wody, by całość nie przywarła. Gdy mięso będzie miękkie, odłóż je na bok.
Sos przelej przez sitko. Odcedzone warzywa zblenduj na gładką masę i dodawaj partiami do sosu, do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zrazy wołowe z sosem podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem klusek śląskich, knedli lub ziemniaków.