Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które jest chętnie przygotowywane szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Roladki są niezwykle kruche, rozpływają się w ustach. Dodatek ogórka kiszonego, cebulki i boczku nadają mu wyjątkowego, świątecznego aromatu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 280
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21787
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 280
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21787
Składniki
Przygotuj zrazy. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki pokrój w paseczki. Mięso umyj i rozbij na cienkie kotlety między dwoma warstwami folii spożywczej. Oprósz wołowinę z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmaruj po łyżce musztardy. Następnie połóż po plasterku boczku i po 1-2 kawałki ogórka i 1-2 piórka cebuli. Zwiń kotlety w roladki i podwiń brzegi do środka. Zabezpiecz zrazy nitką lub wykałaczkami. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż zrazy na dużym ogniu, zarumieniając je z każdej strony. Następnie zdejmij je z patelni.
Przygotuj sos. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj pokrojone w plasterki: marchewkę, seler i por. Smaż całość przez ok. 5 minut. Dodaj cukier i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Wlej połowę czerwonego wina i zredukuj. Wlej drugą połowę i ponownie zredukuj. Dolej bulion wołowy i zagotuj. Zmniejsz ogień i włóż do sosu mięso. Gotuj je na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez ok. 90 minut. Przewracaj zrazy co ok. 30 minut. W razie potrzeby możesz dolewać bulionu lub wody, by całość nie przywarła. Gdy mięso będzie miękkie, odłóż je na bok.
Sos przelej przez sitko. Odcedzone warzywa zblenduj na gładką masę i dodawaj partiami do sosu, do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zrazy wołowe z sosem podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem klusek śląskich, knedli lub ziemniaków.