Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zrazy wołowe z mięsem mielonym"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 752
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 232
Polecam.
Odsłon: 267
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 752
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 232
Polecam.
Odsłon: 267
Składniki
Wołowinę umyj i oczyść. Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem (do smaku), jajkiem, startą cebulą i bułką tartą. Na ubite kawałki wołowiny wyłóż zmieloną wieprzowinę i ogórki.
Rozgrzej patelnię z olejem, włóż zawinięte zrazy, obsmaż z każdej strony do momentu, gdy ładnie się zarumienią.
Z podsmażonych zrazów zdejmij nitki, włóż do średniej wielkości garnka i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu minimum godzinę. Pod koniec gotowania zagęść bulion ze zrazami 2 łyżkami mąki pszennej wymieszanej z 4 łyżkami śmietany oraz 10 łyżkami wody. Zagotuj.
Danie możesz podać z makaronem i brukselką polaną masłem.
kroki do... przygotowania zrazów
Mięso pokrój w cienkie plastry. Przykryj je folią i rozbij delikatnie tłuczkiem. Następnie oprósz z każdej strony solą i pieprzem.
Na każdym kawałku rozłóż mielone mięso. Rozprowadź je po całym kotlecie. Nie należy wkładać za dużo farszu, bo będą problemy z jego zawinięciem.
Na mięsie mielonym ułóż sałatkę z posiekanych ogórków konserwowych. Całość dokładnie zwiń i mocno przewiąż nicią spożywczą.Źródło: Na żywo