Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy z karkówki z pieczarkami to klasyczne danie, które sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, zarówno w tygodniu, jak i od święta. Aromatyczny i mocno grzybowy sos świetnie komponuje się z kruchą i miękką karkówką. Całość jest dość prosta i szybka w przygotowaniu. Obiad robi się niemal sam! Wystarczy od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni. To idealny pomysł na drugie danie dla zapracowanych.
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 41
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 247
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 41
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 247
Składniki
Mięso umyj i podziel na 4 kotlety. Rozpłaszcz je między dłońmi i obficie posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety podsmaż na złoto z każdej strony przez 3-4 minuty. Mięso odłóż na bok. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Pieczarki dobrze oczyść i pokrój w plasterki. Na tę samą patelnię wlej oliwę z oliwek. Dołóż cebulę i grzyby. Smaż całość przez 5-7 minut do zmiękczenia cebuli.
Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i gotuj całość przez 1 minutę. Włóż z powrotem na patelnię mięso. Danie duś pod przykryciem przez następne 30-45 minut, do miękkości mięsa. Czas obróbki cieplnej zależy od grubości kotletów. Wyjmij kotlety i ułóż je na talerzu.
Przelej niewielką ilość sosu do szklanki i wymieszaj z mąką. Przelej mieszaninę z powrotem na patelnię. Mieszaj do zgęstnienia, a następnie polej sosem wyjęte wcześniej mięso. Zrazy z karkówki z pieczarkami podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.