Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy z karkówki z pieczarkami to klasyczne danie, które sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, zarówno w tygodniu, jak i od święta. Aromatyczny i mocno grzybowy sos świetnie komponuje się z kruchą i miękką karkówką. Całość jest dość prosta i szybka w przygotowaniu. Obiad robi się niemal sam! Wystarczy od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni. To idealny pomysł na drugie danie dla zapracowanych.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1450
Polecam.
Odsłon: 236
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 53
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 251
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1450
Polecam.
Odsłon: 236
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 53
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 251
Składniki
Mięso umyj i podziel na 4 kotlety. Rozpłaszcz je między dłońmi i obficie posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety podsmaż na złoto z każdej strony przez 3-4 minuty. Mięso odłóż na bok. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Pieczarki dobrze oczyść i pokrój w plasterki. Na tę samą patelnię wlej oliwę z oliwek. Dołóż cebulę i grzyby. Smaż całość przez 5-7 minut do zmiękczenia cebuli.
Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i gotuj całość przez 1 minutę. Włóż z powrotem na patelnię mięso. Danie duś pod przykryciem przez następne 30-45 minut, do miękkości mięsa. Czas obróbki cieplnej zależy od grubości kotletów. Wyjmij kotlety i ułóż je na talerzu.
Przelej niewielką ilość sosu do szklanki i wymieszaj z mąką. Przelej mieszaninę z powrotem na patelnię. Mieszaj do zgęstnienia, a następnie polej sosem wyjęte wcześniej mięso. Zrazy z karkówki z pieczarkami podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.