Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zrazy z warzywami w sosie"
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 431
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 431
Składniki
Ewentualnie:
świeże zioła (tymianek, pietruszka, oregano lub majeranek) do przybrania.
Ponadto:
wykałaczki.
Cebule obierz, posiekaj, zrumień na maśle. Obie papryki przekrój na pół, usuń z każdej środek i szypułkę, oczyść z nasion, opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli na patelni i smaż na wolnym ogniu, aż warzywa się zeszklą.
Mięso umyj, osusz i delikatnie rozbij tłuczkiem, aby go nie porwać. Płaty mięsa natrzyj olejem, oprósz solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmaruj cienko z jednej strony jedną łyżeczką koncentratu pomidorowego lub pikantnego keczupu.
Na środku plastra mięsa ułóż porcję warzyw z patelni. Mięso ciasno zwiń i zepnij wykałaczką.
Roladki obtocz w mące. Olej rozgrzej, obsmaż na nim roladki ze wszystkich stron. Następnie zalej bulionem i duś pod przykryciem na małym ogniu.
Pozostałe warzywa i resztę koncentratu lub keczupu połącz ze śmietaną. Dodaj do zrazów, gdy mięso będzie już miękkie. Przed podaniem usuń wykałaczki. Zrazy udekoruj ziołami, podawaj z fasolką szparagową i makaronem.
60 minut Porcja: 415 kilokalorii.
Smaczną alternatywą są zrazy wołowe zawijane z boczkiem i śliwką.Źródło: Świat i Ludzie