Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żurek na żeberkach"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Składniki
Sposób przygotowania
Żeberka i obrane warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziele. Wlej 8 szkl. wody. Gotuj godzinę. Wywar przecedź. Wlej do garnka.
Do wywaru dodaj zakwas na żurek i pokrojone w paski grzybki. Gotuj jeszcze 10 minut na małym płomieniu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Żurek przypraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. Podawaj np. z białą kiełbasą.
Wykwintna wersja Roberta Sowy
Wielkanocny żurek zyska odpowiednią ostrość i aromat, jeśli pod koniec gotowania przyprawisz go 3–4 łyżkami świeżo startego chrza nu oraz sporą ilością świeżego lub suszonego lubczyku.Źródło: Tina