Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żurek na żeberkach"
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17396
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1077
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6235
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 580
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17396
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1077
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6235
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 580
Składniki
Sposób przygotowania
Żeberka i obrane warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziele. Wlej 8 szkl. wody. Gotuj godzinę. Wywar przecedź. Wlej do garnka.
Do wywaru dodaj zakwas na żurek i pokrojone w paski grzybki. Gotuj jeszcze 10 minut na małym płomieniu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Żurek przypraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. Podawaj np. z białą kiełbasą.
Wykwintna wersja Roberta Sowy
Wielkanocny żurek zyska odpowiednią ostrość i aromat, jeśli pod koniec gotowania przyprawisz go 3–4 łyżkami świeżo startego chrza nu oraz sporą ilością świeżego lub suszonego lubczyku.Źródło: Tina