Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek po "włosku".

Żurek po włosku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 2261

Dodano:

Odsłon: 5420

Mariaż kuchni polskiej i włoskiej.

Składniki

  • rosół lub wywar z warzyw, 1 litr,
  • żur z butelki, 1/2 litra,
  • żeberka wędzone, 40 dag,
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 3 ząbki,
  • majeranek, 1 łyżeczka,
  • pieprz, 2 ziarenka,
  • ziele ang., 2 ziarenka,
  • liść laurowy, 1,
  • prawdziwki, garść,
  • masło, 2 łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Żurek po "włosku".

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulę, dodać prawdziwki (wcześniej namoczone), liść laurowy, pieprz i ziele ang. Dusić ok. 5 min. na małym ogniu.

  2. Dodać rosół, żeberka, starty czosnek a po 10 minutach wlać żur i zagotować. Na koniec dodać majeranek i inne dodatki np. natkę pietruszki lub skwarki z boczku.

  3. Ugotować makaron jaki kto lubi, my mieliśmy nitki. Danie z makaronem wymyśliły dzieci bo, jak stwierdziły, ziemniaki są zbyt nudne :) Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 lutego 2011 takiego żurku jeszcze nie jadłem, musi smakować wyśmienicie!

29 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń