Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żurek z jajkiem i kiełbasą"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20867
Składniki
Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka z białą kiełbasą, boczkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zalej 1,5 l wody i gotuj 40 minut, zdejmując szumowiny. Wyjmij włoszczyznę. Żur z torebki wymieszaj w szklance zimnej wody, a jeśli dodajesz żurek z butelki, przelej go przez sito. Do zupy dodaj majeranek, ząbek czosnku, sól i pieprz.
Kiełbasę i marchew wyjmij z garnka, pokrój w plasterki. Zagotuj wodę, włóż jaja, gotuj 5 minut, obierz. Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie jajo, plastry kiełbasy, marchew i natkę pietruszki. Żurek podawaj posypany natką. Możesz do niego podać pieczywo czosnkowe.
Czas: około 40 minut
Aby żurek lub barszcz biały miały wyrazisty smak, dodaj do zupy kilka suszonych grzybów lub suszonych śliwek. Majeranek dodawaj do zupy w trakcie gotowania i także kilka szczypt tuż przed zakończeniem gotowania. Do żurku lub barszczu zawsze dodaj listek laurowy.Źródło: Dobry Tydzień