Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żurek z jajkiem i kiełbasą"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 629
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 629
Składniki
Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka z białą kiełbasą, boczkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zalej 1,5 l wody i gotuj 40 minut, zdejmując szumowiny. Wyjmij włoszczyznę. Żur z torebki wymieszaj w szklance zimnej wody, a jeśli dodajesz żurek z butelki, przelej go przez sito. Do zupy dodaj majeranek, ząbek czosnku, sól i pieprz.
Kiełbasę i marchew wyjmij z garnka, pokrój w plasterki. Zagotuj wodę, włóż jaja, gotuj 5 minut, obierz. Na patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie jajo, plastry kiełbasy, marchew i natkę pietruszki. Żurek podawaj posypany natką. Możesz do niego podać pieczywo czosnkowe.
Czas: około 40 minut
Aby żurek lub barszcz biały miały wyrazisty smak, dodaj do zupy kilka suszonych grzybów lub suszonych śliwek. Majeranek dodawaj do zupy w trakcie gotowania i także kilka szczypt tuż przed zakończeniem gotowania. Do żurku lub barszczu zawsze dodaj listek laurowy.Źródło: Dobry Tydzień