Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-12-2021
Wypiek łączy w sobie to co najlepsze z szarlotki i ciasta z kremem. Mamy tu pyszne ciasto z kruche i duszone jabłka oraz słodką bitą śmietaną. W moim domu to zestawienie smaków okazało się hitem. Ciasto znikneło w mgnieniu oka. Jest to doskonała propozycja na święta.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 43
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 12
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 28
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 302
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2526
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 43
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 12
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 28
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 302
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2526
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy. Jabłka duszone: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostki. Dusimy wraz z cukrem i odrobinka wody przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dnie układamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Na nim układamy duszone jabłka. Następnie jabłka przykrywamy kolejnym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. studzimy. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Krem śmietanowy układamy na wierzchu wypieczonego ciasta. Ozdabiamy połamanymi kawałkami ciasta. Chłodzimy w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga !