Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Amoniaczki siostry Anastazji"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3024
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154604
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 994
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 392
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3024
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154604
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 994
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 392
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,20 zł
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, do którego wbijamy jajko i żółtka.
Dodajemy posiekaną margarynę i cukier. Amoniak zalewamy dwiema łyżkami wrzącej wody i wlewamy do mąki. Na końcu dodajemy śmietanę.
Zagniatamy gładkie ciasto, które można włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki albo od razu piec z niego ciasteczka.
Ciasto wałkujemy partiami na grubość 0,5 cm i kieliszkiem lub foremkami do kruchych ciasteczek o różnych kształtach wycinamy z niego amoniaczki.
Układamy na wyłożonej pergaminem blasze, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy około 15 minut na jasny złoty kolor. Dekorujemy według uznania.Źródło: Rewia